Zachte platte kaas

Platte kaas is goed voor ons

Platte kaas is goed voor ons

Platte kaas is een mooie bron van eiwitten. Die zijn nodig voor opbouw, reparatie en onderhoud van onze cellen. Met een relatief laag caloriegehalte past (magere) platte kaas goed in een caloriearm dieet.

Je kan de platte kaas van De lelie natuur eten, zo zacht is de smaak. Gemengd met honing en muesli is platte kaas een zeer vetarm ontbijt. Maar je kan platte kaas ook gebruiken voor allerlei kaasbereidingen zoals kaastaart, of heerlijke kaasdesserts met vers fruit.

Naar de platte kaas kiezer Met De Lelie platte kaas kan je alle kanten uit

Met De Lelie platte kaas kan je alle kanten uit

Volle, halfvolle of magere platte kaas met wat vers fruit is super als ontbijt.
De De Lelie platte kazen zijn echter zo zacht en tegelijk vol van smaak dat je ze ook puur natuur heerlijk zijn.

Verder is platte kaas natuurlijk ook lekker in de keuken, in taarten maar ook in meer exotische recepten.

In Nederland spreekt men van kwark, bij ons spreekt men van platte kaas. Toch gaat het eigenlijk om hetzelfde product, enkel is platte kaas smeuïg omdat die fijner gemaakt werd voor die in het potje ging. Met kwark gebeurt dat niet, met dus een groffere structuur als resultaat.


Zo wordt platte kaas gemaakt

  • Van melk naar platte kaas in 6 stappen

    1. Het pasteuriseren van de melk

    De melk wordt gedurende een korte tijd opgewarmd (gepasteuriseerd).
    Zo worden schadelijke bacteriën vernietigd.

    2. Incubatie

    Vervolgens worden kaasculturen toegevoegd.
    Ook stremsel wordt aan de melk toegevoegd.
    Dit zorgt later voor de splitsing van water en eiwitten.

    3. Fermentatie - rijping

    Een nacht lang krijgt de melk de tijd om zich te transformeren, te verzuren.

    4. Weiafscheiding

    Daags daarna worden eiwitten (wrongel) en water (wei) gescheiden
    met een filterdoek of in de centrifuge.

    5. Kaasbereiding

    De wrongel wordt op het juiste vochtgehalte gebracht. Afhankelijk van het gewenste eindproduct worden room of fruit toegevoegd.

    6. Afvullen en koelen

    De platte kaas wordt afgevuld in potjes en gekoeld tot onder de 7°C.

 

Recept-tips met platte kaas

platte kaas met radijzen en lente-uitjes

Platte kaas met radijzen en lente-uitjes

Een uiterst eenvoudig, luchtig en zomers receptje dat klaar is in slechts 5 minuten. Heerlijk op een warme zomeravond buiten op het terras, bij een lekker glas speciaalbier.

Download recept
Recept authentieke New York cheese cake

Authentieke New York cheese cake

Hoewel cheese cake Italiaanse roots heeft, hebben de Amerikanen het verder geperfectioneerd. Dit dessert zal een voorproefje van New York op elke eettafel brengen.

Download recept